Biografie

Robbrecht Van Cauwenberghe, geboren op 8 oktober 1995 begon op 8-jarige leeftijd met de richting accordeon aan de Gentse academie voor muziek, woord en dans Emiel Hullebroek (vandaag: de Kunstbrug).

Samen met accordeoniste Manon Raman vormde hij in 2007 het duo ‘Skaska’ waarmee een finaleplaats behaald werd in de wedstrijd ‘Music Live’, dat uitging van jeugd en muziek Vlaanderen.

In 2010 werd hij toegelaten aan de School voor Jong Talent, verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag waar hij les kreeg van An Raskin. In 2011 maakte hij deel uit van Accordeon ensemble “Apollo ’77” waar hij ook meermaals soleerde.

Vanaf september 2013 vatte hij zijn studies aan in de klas van An Raskin aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij gesteund werd door een excellentiebeurs. Eveneens in september 2013 werd hij een van de laureaten in de wedstrijd Belfius Classics. In Mei 2015 nam hij deel aan het accordeonconcours ‘Salonbeker’ te Lier waarbij hij in de hoogste categorie opnieuw in de prijzen viel. Robbrecht behaalde in juni 2017 –als eerste accordeonstudent aan het Koninklijk Conservatorium- de graad ‘Cum Laude’ bij zijn Bachelordiploma en volgt momenteel de Masteropleiding aan hetzelfde instituut.

Tijdens het schooljaar 2016-2017 studeerde Robbrecht aan de Kunstuniversität Graz (Oostenrijk) bij prof. Janne Rättyä. Hier verdiepte hij zich verder in de uitvoeringspraktijk van de barok. Vorig jaar behaalde hij tevens zijn Bachelor in de Musicologie aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij hij in september 2018 ‘Magna Cum Laude’ afstudeerde.

Buiten zijn eigen lespraktijk, is hij als docent accordeon op regelmatige basis verbonden aan de Hoofdstedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans van Brussel, de Stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans van Ninove, Academie de Kunstbrug (Gent), de Stedelijk Conservatoria van Mechelen en Brugge, het Koorenhuis Den Haag en Nieuwe Muziekschool Alphen. Daarnaast is hij ook een veelgevraagd jurylid voor accordeonexamens waaronder het Stedelijk Conservatorium van Mechelen en de muziekacademie van Waregem. Vanaf het schooljaar 2018-2019 is hij eveneens leraar accordeon aan de Academie van Bornem (BE).

Robbrecht werkte samen met verschillende componisten uit binnen- en buitenland en dat resulteerde in enkele stukken die voor hem geschreven werden, waaronder ‘Trois Tableaux‘ van de Chileense componist Renan Zelada. Dit werk ging in première tijdens het Gaudeamus-festival in Tivoli Vredenburg (Utrecht), september 2014. In december 2015 kreeg hij masterclasses van de Deense componist Hans Abrahamsen, waarna zijn stuk ‘Tree Little Nocturnes’ voor accordeon en strijkkwartet werd uitgevoerd en eveneens uitgezonden door Radio West.

Gedurende enkele jaren vormt hij een duo met violiste Coraline Groen, dit jaar academist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hun doel is om te experimenteren met de unieke klankkleur van beide instrumenten en van daaruit een nieuw repertoire op te bouwen met een speciale focus op muziek uit de Lage Landen. Dit leidde al tot interessante samenwerkingen met verschillende componisten waaronder Sara Zamboni en Martijn Padding.

Naast zijn deelname aan International Summercourses in Servië (2014) en Duitsland (2015), kreeg hij masterclasses van o.a. Geir Draugsvoll (Denemarken), Friedrich Lips (Rusland), Mie Miki (Japan), Matti Rantanen (Finland), Yuri Shishkin (Rusland), Elsbeth Moser (Zwitserland), Ivan Battiston (Italië) … en stond hij al op verschillende podia op locaties in België, Nederland, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Oostenrijk en Bulgarije.